Door deze website te gebruiken gaat u akkoord met het gebruik van cookies op de website.

90 jaar Luctor et Emergo. Tijd om even bij te kletsen

1 april 2021 14:00


.

Op 1 april 1931 werd onze club opgericht in de kapsalon van de familie Beunk aan de Ootmarsumsestraat, 90 jaar verder zitten we in een situatie waarover op dit moment genoeg beschreven staat. Wellicht kan u vandaag proosten op ons 90 jarig bestaan. Hebben we toch nog iets met elkaar te vieren.

Wat hadden wij meer dan een jaar geleden toch een ander idee om hier aandacht aan te schenken. 90 jaar Luctor et Emergo dat is toch een mijlpaal!! We zullen over 10 jaar dus een memorabel moment gaan beleven.

Maar wat hebben we een vervelende periode al achter ons gelaten. Een periode waarin veel is gebeurd en waar ook vele zaken langs ons heen zijn gegaan.

Vanuit sociaal oogpunt missen we elkaar natuurlijk. Maar we missen ook veel van elkaar. Mensen die ziek zijn of mensen die door deze hele situatie vereenzamen en niet veel meer buiten komen. Omdat onze ontmoetingsplek gesloten is zijn we niet meer van alles op de hoogte. Soms horen we van familie of bekenden dat iemand een ongeluk heeft gehad, ziek is of erger nog dat er diagnoses zijn gesteld die ons behoorlijk doen schrikken. Wij als bestuur zijn ons er soms niet van bewust wat er allemaal speelt en dan komen bepaalde mededelingen hard aan. Luctorleden zijn ons ontvallen, bij leden en bij Luctorleden in de familie zijn vervelende ziekte diagnoses gesteld. Wij wensen deze families en leden die in deze periode zitten heel veel sterkte toe.

Helaas is het nog steeds een gemis dat wij elkaar nog niet mogen ontmoeten.

,,Ik snap het ongeduld", zei demissionair premier Mark Rutte. ,,Dit valt gewoon tegen. Het is een enorme domper.”

Met dit gegeven en met een uurtje minder op de avondklok zullen we de aan ons opgelegde maatregelen moeten aanvaarden en de uiteindelijke missie tot een lockdown vrij Nederland moeten volbrengen.

Waar op 13 oktober 2020 ons de eerste strengere maatregelen werden opgelegd bleek dat we spraken van een tweede golf zodat men in het achterhoofd toch naar kerst toe kon werken om middels de lockdown weer samen te kunnen zijn. Hoop was er en met de huidige derde en de maar niet dalende coronacijfers zijn we tot 20 april in de situatie waarin wij ons als vereniging begeven.

- Geen competiewedstrijden

- Kleedkamers gesloten

- Kantine gesloten

In ons clubhuis is het rustig. Daar waar onderhoud nodig is of daar waar periodieke schoonmaak noodzakelijk is worden werkzaamheden uitgevoerd.

Vergaderingen vinden via bezoeken thuis of via de huidige technische mogelijkheden(Teams) plaats. Er wordt veel gebeld of gemaild.

Vrijwilligers:

Maar laten we gelukkig zijn dat er wel getraind kan worden en met het uurtje extra ’s avonds geeft ons dit ook meer ruimte. Trainen doen we met de jeugd al een hele tijd en dit samen met af en toe een onderlinge wedstrijd en een georganiseerd onderling toernooi als daar ruimte voor is. Bij de senioren kon dit in het begin op beperkte schaal en aangepast in een aantal groepen. Dit maakte het voor de senioren niet leuker op maar de trainers hebben er alles aan gedaan om de groepen na een training toch met enige voldoening huiswaarts te laten gaan.

Het bestuur wil zich toch speciaal nog even richten op al die vrijwilligers die dit allemaal mogelijk maken. Een grote dank voor de inzet van jullie om met name onze jeugd de afleiding te geven die nodig is. Ook in de wintermaanden werd zoveel mogelijk getraind. Zonder jullie inzet zou ons sportcomplex er heel erg troosteloos uit hebben gezien. Op elke avond is er vanaf 17.45 uur tot 20.30 uur wat te doen. De kinderen hebben spelplezier en zijn met hun gedachten even ergens anders. De ouders die de kinderen afzetten op de parkeerplaats en hun kroost een uur later daar weer opvangt ook een dikke pluim! Niets is mooier om natuurlijk even een training te bekijken, helaas mag dit niet en houdt u zich allen aan de regels. De kinderen worden opgevangen door de trainers die dan bij accommodatiemeester Erik de materialen ophalen en dan gezamenlijk naar het trainingsveld te gaan. Het klinkt allemaal zo simpel, maar zonder de vrijwilligers kan dit geen doorgang vinden.

Financiën:

Rekeningen worden ontvangen en rekeningen worden betaald. Verzekeringen, contributies en abonnementen, energiekosten, gemeentelijke belastingen, huur en onderhoud velden, kosten KNVB lopen gewoon door. Hierdoor is het blijven innen van de contributie noodzakelijk. Deze kosten omvatten al met al zo’n € 14.000 in de maand. Deze kosten worden met de geïnde contributie niet gedekt. Gelukkig kunnen we met de maatregelen van de overheid het overige bijna dekken. Anders gezegd, de beschikbare tegemoetkomingen dichten de gaten enigszins. Voor diverse tegemoetkomingen komen wij in aanmerking en hebben wij de noodzakelijk gelden ontvangen: Tegemoetkoming schade COVID-19 (TOGS), Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL), NOW: tegemoetkoming in loonkosten. Zowel personeelskosten als vaste lasten worden gedeeltelijk gecompenseerd aan de hand van de gemiste kantineomzet in vergelijking met het jaar 2019. Nu weten jullie dat ons clubhuis een gezellig clubhuis is en worden er vaak activiteiten georganiseerd. Daarnaast is het ook na de wedstrijden goed vertoeven. U kunt wel nagaan dat dit ons op jaarbasis inmiddels € 150.000 aan kantineomzet heeft doen mislopen. Waarom noemen wij getallen? Wij noemen getallen om dat wij als bestuur de volledige verantwoordelijkheid hebben en met deze financiële zaken te maken hebben en het nodige werk moeten verrichten om niet te snel naar een minder batig banksaldo te geraken. Het saldo is nog voldoende maar we teren wel in.

Er staan namelijk nog de nodige investeringen in de planning. Zo zullen er zonnepanelen geplaatst gaan worden op het kantinedak. We hebben hiervoor de BOSA subsidie al ontvangen. We hebben echter in plaats van 176 zonnepanelen de investering toch iets ingekort. Er zullen nu 66 zonnepanelen met een hogere opbrengstwaarde geplaatst worden. Al met al bespaart dit ons nog 20.000 kWh. Dit is de helft van de opbrengst van de 176 zonnepanelen. Als wij hierbij ook de besparing van de reeds geïnvesteerde led verlichting op het kunstgrasveld bij tellen zullen wij jaarlijks 26.000 kWh besparen. Dit zal ons jaarlijks minimaal € 3.500,- besparen op de energiekosten.

Accommodatie:

Met betrekking tot de ontwikkelingen voor ons sportcomplex zijn wij in een volgende fase beland. Er volgt binnenkort een gesprek met de gemeente om te kijken hoe een tweede kunstgrasveld gerealiseerd kan worden.

Hiervoor zijn wij op financieel gebied aan het onderzoeken hoe wij dit kunnen gaan invullen. We hebben financiële middelen maar we willen natuurlijk niet alles hier aan spenderen. Een jaar geleden was op financieel gebied het mogelijk een stap in de goede richting te zetten en op het aanbod van de gemeente Almelo in te gaan. De situatie is nu natuurlijk anders en zullen wij hier creatiever over moeten nadenken. We willen natuurlijk een flinke buffer overhouden om een goede financiële positie te behouden.

Daarnaast kijken we of de besparing die wij op duurzaam gebied hebben geïnvesteerd meegerekend kunnen worden om de financiële lasten van bijvoorbeeld een gedeeltelijke kortlopende financiering te bekostigen. Anders gezegd, kunnen wij de € 3.500,- besparing op energiekosten gebruiken om de kortlopende lening te kunnen aflossen. Zo zijn er bij bepaalde financiële instanties potjes beschikbaar die wellicht een gift aan het duurzame project willen doen. Zo zijn er ook subsidies op het plaatsen van lichtmasten met ledverlichting. Ook kan wellicht een crowdfunding actie de nodige middelen creëren? Zijn er leden die hierin kennis van zaken hebben? Kunnen zij een netwerk benaderen die ons een bijdrage wil leveren?

Dit zijn allemaal vraagstukken die wij door onze penningmeesters en enkele financieel deskundigen zullen gaan bespreken. Het gaat om de toekomst van Luctor en we zullen op geen enkele wijze onverantwoorde financiële risico’s nemen. We denken echter dat er mogelijkheden zijn om dit project te kunnen realiseren.

ABC-project:

Het ABC project is verder in ontwikkeling gekomen. Dit project waar wij als vereniging ons maatschappelijk voor ouderen en jongeren in willen zetten krijgt een vervolg. Na de enquête is contact gezocht met de mensen die hun contactgegevens achter hebben gelaten. Van hieruit wordt nu de ABC commissie aangevuld met 2 personen. Het eerste teams overleg is inmiddels geweest en samen de ideeën besproken hoe wij dit gezamenlijk in willen vullen. Stap voor stap zullen wij met elkaar de onderwerpen gaan ontwikkelen. De sfeer was zeer aangenaam en een vervolgafspraak is gemaakt. Ook hebben zich mensen gemeld die deel willen nemen in de organisatie van de werkgroepen. Dit is positief om te melden. We zullen u op de hoogte houden van deze ontwikkelingen.

Voetbalzaken:

Maar ook op gebied van voetbalzaken willen wij graag stappen gaan maken. Willen wij met het voorgestelde onder 23 competitie van de KNVB in zee gaan? Is er ruimte om op zaterdag recreatief met een senioren team te gaan voetballen? Dit zijn projecten die met betrekking tot het behoud van leden zeker behandeld moeten worden. De vraag die gesteld moet worden is: biedt ons dit op recreatief gebied behoud van leden? De huidige generatie vraagt er naar en als er mogelijkheden bij andere verenigingen wel voorhanden is maakt men gemakkelijk de stap naar elders. Maar wat betekent dit nu concreet? Voor een dergelijke voetbalafdeling zal ook kader gezocht moeten worden die dit project gaan beheren en ondersteunen. Wedstrijdsecretariaat, scheidsrechters, leiders enzovoorts. Er zullen zich leden of mensen moeten aanmelden om dit project te gaan behartigen en opzetten. Wie gaat helpen?

Ook zal het voetbalbeleidsplan aan de tijd moeten worden aangepast. Er hebben zich al een groep leden gemeld om hierover te willen brainstormen en onze club naar de toekomst toe met een stabiel beleid onze jeugdspelers op te willen leiden. Helaas is door de tijd waarin we nu leven het nog niet gekomen tot een overleg. Het is immers onmogelijk om met meer dan 10 personen bij elkaar te komen. Dit is echter voor onze vereniging een belangrijke stap voor de toekomst. De KNVB heeft het nodige in werking gesteld om een regiocup te organiseren. De routekaart is gereed alleen worden door de getroffen maatregelen deze telkens uitgesteld. De KNVB wil er alles aan doen om toch nog wedstrijden te kunnen laten spelen. Laten we hopen dat ons deze ruimte geboden wordt en er weer duels op het voetbalveld kunnen worden gespeeld. We zullen nog even geduld moeten hebben. Zodra hier meer over bekend is zullen wij u ook hierover informeren.

Hulp:

Op gebied van onderhoud, voetbalzaken, activiteiten, PR en communicatie, financieel en administratief, sociaal maatschappelijk, sponsoring, barmensen is hulp nodig.

Maar ook op gebieden waar jij jezelf voor in wil zetten is ruimte. Enkele onderwerpen die het nationale sportakkoord kenmerken en behandelen zijn gezonde voeding, verantwoord alcoholbeleid en een rookvrij sportterrein. Dit is nu nog niet aan de orde maar naast maatschappelijke verplichtingen zijn dit de volgende stappen waarmee een amateursportvereniging mee te maken krijgt.

Al met al ligt er nog genoeg in de planning. We zijn nog druk met de organisatie. Maar hoe zullen wij er over 10 jaar bijstaan? We moeten samen deze moeilijke periode door en het daarna achter ons laten. Samen bouwen we de club dan weer op. Ideeën en projecten te over om je voor in te zetten. Help daar waar nodig.

Op naar de 100 jaar!!!! 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!